Cults

Vissza

Éveken át tartó előkészületek, egyeztetések, zenésztárs keresés és jó néhány próba után, végül 2004. május 10-én kezdődtek el azok a próbák, amelynek eredményeként ugyanezen év augusztus 7-én, egy baráti meghívásnak eleget téve a Cultus bemutatkozott a közönség előtt.
Nem is akármilyen körülmények között, ugyanis a helyszín az underground „szentély” a Gyáripari Romantika volt, és a további fellépők között szerepelt Waszlawik Gazember és a CPG is.
Ekkor még csak 10-12 dalt tudott a csapat, de a következő hónapokban egyre több helyre (Orczy-kert, Sorompó, Geronimo, Lounge Café) szerveződtek fellépések, így az év végére már kétórásra duzzadt a repertoár.
Az alapító tagokhoz (Csepi Bertalan – gitár, György Balázs – dobok, Kató Csaba – gitár, Tóth Tibor – ének, Vincze Zoltán – basszusgitár) szeptemberben csatlakozott Tollár László (vokál, csörgő, rumbatök, szintetizátor). Ezzel a felállással, egy háromrészes koncertsorozattal (és sikerrel) zárta az évet a csapat a Bahnhof Music Club-ban.
2005 januárjában két fontos esemény történt. A Cultus a Magnetic stúdióban rögzítette első demo anyagát, amely három dalt tartalmaz. A hónap végén pedig egy jól beharangozott, és így nagy érdeklődéssel kísért koncertre került sor a Wigwamban, ahol néhány dal erejéig beszállt a zenekarba Mihalik Viktor (Bikini), valamint Endi és Csipa (Hooligans).
Februárban a zentai Mojo Club-ba volt hivatalos a banda, ahol egy forró hangulatú bulit sikerült összehozni.
Márciusban Bucsai Timi készített interjút a fiúkkal, amely a Rockgyémántok internetes fanzinon jelent meg. Timi, maga is lelkes Cult rajongó lévén, azóta is, ha ideje engedi, baráti alapon segíti a Cultus marketingjét.
Áprilisban néhány percre feltűnt a VIVA TV-n Balázs, Csabi és Tibi. Egy, a tribute zenekarokról szóló műsorban adtak interjút egyenes adásban.
A nyár folyamán két fesztiválon is megjelent a Cultus. Júliusban a soproni VOLT-on, majd egy hónapra rá a SZIGET-en. Ezt követően Berti kivált a csapatból. Ideiglenesen Laci vette át a szerepét akusztikus gitáron, ezzel egy újfajta hangzást produkálva. Érdekes kísérlet volt, de hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a The Cult zenéje nem érvényesül kellően két erőteljes gitárhang nélkül. Újabb zenésztárs után nézett a banda és Zoli révén hamar meg is találta Tóth Leventét, akinek csatlakozása jelentősen javított a helyzeten.
2006 februárjában mutatkozott be a megújult Cultus. A Bahnhof-beli koncert másfajta váltást is hozott. A buli után Laci (egyéb elfoglaltságai miatt) állandó tagból vendégzenésszé minősült át. Aztán Zolinak is összejöttek a dolgok, így a májusi Bahnhof koncert után ő kilépett. Miközben új basszusgitáros kerestetett, kissé visszavonult a csapat a nyilvánosságtól. (A koncertek elmaradását Tibi egyéb zenei tevékenysége is befolyásolta, de ez a helyzet októberre megoldódott.) Az új tag Soltész Tomi lett, akivel a Cultus ismét két nyári fesztiválon (EFOTT, Arlói Tóparti Rockparty) szerepelt. Októberben pedig két remek hangulatú koncertet sikerült összehozni. Először a Cry Free társaságában, a Road Captain-ben, majd a Rocktogonban egy önálló bulin, ahol a Rock Below volt az előzenekar.
Az év utolsó és egyben legnagyobb szabású koncertjére ismét a Wigwamban került sor december 8-án. A The Cult Tribute Ceremony című, teljes életművet átfogó bulin Vörös Gabi vette át a basszusgitáros posztot Tomitól.
 

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. július 13.