Eötvös József

Vissza

Weboldal: www.eotvos.net/bio_hu.html

Eötvös József 1962-ben, Pécsett született. A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Roland Zimmer növendékeként végzett, ugyanott Franz Justtól zeneszerzést tanult. 1985 és 1988 között több nemzetközi verseny győzteseként hívta fel magára a figyelmet. Rendszeresen koncertezik a világ számos országában, játszott már többek között Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szlovákiában, Lichtensteinben, Japánban, Singapore-ban - úgy szólókoncertekre, mint zenekari versenyművek előadására kap meghívásokat. Koncertjein saját művei, és átiratai mellett fontos helyet kap a XX. századi és kortárs magyar zene népszerűsítése. (Többek között Kováts Barna, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Madarász Iván művei.) Átiratai olyan zenei különlegességek, amelyeket a világon csak egyedül ő játszik ezen a hangszeren. Hazájában és külföldön egyaránt készített rádió- és tévéfelvételeket. Magas fokú zenepedagógiai tevékenységet fejt ki mesterkurzusain, amelyek nemegyszer a barokk illetve a kamarazenére koncentrálnak. Nemzetközi gitárversenyek zsűrijének visszatérő tagja, az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ő alapította 1987-ben a gitár tanszakot. 1992-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolának a tanára. 2002-től a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, a gitár tanszak zeneakadémiai, egyetemi szintű megalapítója Magyarországon. Kompozíciói (Willow-Variations, Fünf Aphorismen, Flaumfedern) valamint Chopin műveiből Brahms Magyar Táncaiból, illetve Bach Lantműveiből és Goldberg-variációjából készített átirata kottában is megjelentek. (Lengyelország, Németország, USA, Japán) Felvételei: 1997-ben szerzői kiadásban megjelent első CD-je, melyen - saját átiratában, és a világon először szólógitáron - Bach teljes Goldberg variációit játssza. Ez a CD-je 1998-ban, Japánban az év legjobb klasszikus zenei CD-je címet kapta (Record Gejitsu). A szólógitár-átiratot a világ klasszikus gitárosai az évszázad átiratának tartják. 1999-ben felvett és kiadott CD felvételén Chopin műveiből készült saját átiratait játssza, köztük olyan ritkán játszott műveket, mint a Fuga, vagy a Contradanse. 2000 júliusában jelent meg 3.CD felvétele, melyen Bach lantműveit játssza saját átiratában. 2001-ben Chopin műveiből készült saját átiratai 2. részét, 2002 elején pedig Brahms Magyar Táncait vette fel. (saját átirat) 2003 januárjában jelent meg Bach: A fuga művészete c. művének saját átiratban megjelenő CD-felvétele, amely megjelenése után a külföldi kritikusok legnagyobb elismeréseit kapta. Bach lantművein kívül valamennyi hangfelvétele világpremier ezen a hangszeren.
Könyv:
2006-ban a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem gondozásában jelent meg „Gondolatok J. S. Bach zenéjéről, és lantműveinek előadásáról” című könyve, melynek angol kiadására előreláthatólag 2007-ben kerül sor.
Díjak:
2002 decemberében a kortárs magyar művek bemutatásáért, népszerűsítéséért Artisjus díjat kapott. 2004 márciusában munkája elismeréséül Liszt Ferenc Díjat kapott.

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. április 23.