Kimnowak

Vissza

Weboldal: www.kimnowak.hu/

2003.
Ez évben - hosszabb szünet után - új lemezzel jelentkezett a Kimnowak. A HÁZ című album dalait még 2002-ben kezdte írni Pribil György és Novák Péter. A stúdiómunkák 2003 tavasszal fejeződtek be, a lemez június elején jelent meg. Ezzel párhuzamosan koncertezni kezdett a zenekar, az év folyamán, két turnén vettek részt. Áprilistól júniusig a Belga és a Hollywoodoo társaságában játszottak az EST Invázió turnén, tizennégy helyszínen. Nyáron néhány fesztiválszereplés idehaza és Erdélyben, majd ősszel újabb turné. A KulTurné '2003 összművészeti eseménysorozat volt, filmekkel és irodalmi programokkal kiegészülve, az ország nagyobb városaiban. A Kimnowak a turnék során koncertfelvételeket is rögzített. Időközben a zenekar egyike volt az Idő van! című nyílt levél aláíróinak, amelyet a hazai kultúrafinanszírozásnak címeztek zenészek, zenekarok (www.idovan.mentha.hu). A HÁZ lemezzel azonos időben tervezett website, a zenék és egyéb művek-munkák szabad publikációs terepének szánt ahaz.net az év végére készült el. A HÁZ című albumot az év végén a Wan2 magazin szerkesztői az év legfontosabb zenei produktumai között emlegették.
2002.
Az év elején Kimnowak az egyik kezdeményezője a Pannon Rádióval szembeni zenész-bojkottnak. http://www.tar.hu/pannonnyilatkozat A határozott kiállás nagy figyelmet és komoly visszhangot kelt. A zenekar mindenütt hangsúlyozza, nem politikai, hanem emberi, alkotói szempontok vezették a bojkott bejelentésekor. A jobboldali sajtó befeketíteni igyekszik a Kimnowakot, egy vezető baloldali politikus pedig díjat adna át nekik. Ám azt (akár a többi kezdeményező zenekar: a PUF, az Anima Sound System, a Másfél, a Kispál és a Borz és a Nyers), hangsúlyozva pártsemlegességüket, nem veszik át. Végre zenei téren is történik valami: az Életjel már sejtette, a Kimnowak a kétéves pihenő és feloszlásról szóló hírek ellenére nem fejezi be. Februártól új dalok demóin dolgoznak. Nyáron Életjel-koncertek címmel rövidebb koncertsorozatot tartanak, majd novemberben nekilátnak a HÁZ munkacímű, új lemez felvételeinek. Dióssy D. Ákos az elmúlt években a Kispál és a Borz kihagyhatatlan tagjává vált, ezért a koncerteken és az új lemezen már Sárik Péter játszik helyette, aki 1994-95-ben már néhány koncerten kisegített. A Sonyval időközben lejár a szerződésük és a Tom-Tom Recordshoz szerződnek.
1999.
A zenekar kihozza a Lepkegyűjtő c. új albumot. Időközben egy másik teljes zeneanyag is elkészül, s noha Mono címmel ki akarták adni, kemény viták után végül úgy döntenek, a dalok fiókban maradnak. Közben felmerül egy olyan ötlet is, hogy régi Kimnowak számokat rögzítenének új feldolgozásban. A Lepkegyűjtő megjelenését követően hosszú csend. A zenekar szakít addigi menedzserével, Oszlányi Gyöngyvérrel; a folytatáson már Budai Júliával dolgoznak. A jövő azonban bizonytalan: 2000-2001-ben szinte teljes csend, alig állnak színpadra, csak pár nagyobb fesztiválon szerepel a zenekar. Közben Novák Péter és Pribil György is önálló lemezeket készít. Új Kimnowak lemez nem készül, kivéve a 2001-es Tartós slágerek! c. válogatást. Ezen jelezve a folytonosságot - egy új szám is helyet kap, az Életjel. 1998.
Csendesebb időszak; az Utcazene albumot követő koncertekkel. A lemezeladás, talán a hiányos marketing, talán a nehezebben emészthető zeneanyag miatt, nem úgy alakul, ahogy a zenekar szerette volna. A koncertezés az év második felében leáll, nehézségekkel teli periódus kezdődik.
1997.
A zenekar eldönti, a színházi kitérő után egy stúdióalbummal áll elő. Ebben az évben tulajdonképpen három lemezt ad ki a zenekar: a veszprémi produkció dalai megjelennek, valamint kijön egy koncertfelvételekből és addig kiadatlan anyagokból álló minialbum. Az Utcazene című stúdióalbum, rajta 73 perc zeneanyaggal az eddigi legösszetettebb és legnagyobb munka, amelyet a Kimnowak kiadott. A lemezt a budapesti Új Színházban mutatják be, ez év novemberében.
1996.
A Gyémánthoz videó készül, Amszterdamban. A dal a leggyakrabban játszott hazai felvételek közé kerül, a zenekar mindmáig legnagyobb kereskedelmi sikerévé téve a Fekete zaj lemezt. A Kimnowak nevez a Radio France International Rock and Pop in the East nevű versenyére, és különdíjat nyer. Ennek részeként az MCM francia zenecsatorna 26 országban sugározza egy koncertjüket, valamint egy válogatás albumon megjelenteti a Fekete zaj és az Ópium c. dalokat magyar nyelven. Az MTV 120 minutes c. műsora Budapesten a Sexepil és az Andersen társaságában a Kimnowak tagjaival is interjút készít. A zenekar nyáron két lemezre való új dalt ír. A zenekar a veszprémi Petőfi Színházban szerepel, 1996 decemberétől a következő év nyaráig közel 50 előadásban játsszák az ÉGÉSFÖLD c. darabot, amelyhez zenét írtak, illetve amelyben közreműködnek is. Az egyik főszerepet Czerovszky Heni játssza, aki akkor már másfél éve Kozma Orsival a zenekar vokalistája.
1995.
A Fekete zaj c. új album felvételei és megjelenése. A lemezt a sajtó fokozott érdeklődése kíséri; a zártkörű lemezpremierre a Merlin Színházban kerül sor. Koncertek országszerte; Budapesten az Almássy téren válnak rendszeressé a Kimnowak koncertek. A lemez októberben jelenik meg és a következő évben a legjobb hangmérnöki munkáért járó Arany Zsiráfot kapja. A címadó dalban és hozzá készülő klipben először a hazai rockzenében roma népzenészek játszanak együtt a rockzenekar tagjaival. A dalt éppen emiatt nem játsszák a kereskedelmi rádiók. Nem úgy, mint a Gyémántot, amely az év végétől rendszeresen megy a rádiókban. A Hol van az a nyár? klipje a Music Television Eurovideo Contestjén Koncertek országszerte, Budapesten az Almássy téren válnak rendszeressé a Kimnowak koncertek. A lemez októberben jelenik meg és a következő évben a legjobb hangmérnöki munkáért járó Arany Zsiráfot kapja. A címadó dalban és hozzá készülő klipben - talán először a hazai rockzenében roma népzenészek játszanak együtt egy rockzenekar tagjaival. A dalt éppen emiatt nem játsszák a kereskedelmi rádiók. Nem úgy, mint a Gyémántot, amely az év végétől rendszeresen megy a kereskedelmi adókon. A Hol van az a nyár? klipje a Music Television Eurovideo Contestjén szerepel és a 13. helyen végez.
1994.
A Magyar Televízió videoklip fesztiváljára Silló Sándor rendező benevez a Kimnowak készülő albumának egyik dalával. A Hol van az a nyár? három díjat nyer: a legjobb rendezői munkáért, vágásért és előadásért. A Kimnowak hirtelen ismertté válik. Leszerződnek a Sony Musichoz, már náluk fejezik be atavaly, még lemezszerződés nélkül elkezdett Tűz van babám! c. lemezüket. Az album szeptemberben jelenik meg, a zenekar koncertezni kezd. A lemezért az Év felfedezettjének járó Arany Zsiráfot vehetik át. Rendszeres budapesti klubjuk indul, a régi Wigwamban.
1993.
Novák Péter énekes, Nagy Gergely basszusgitáros és Pribil György gitáros létrehozza a Kimnowakot. A barátaik éppen más zenekarokban játszanak, ezért vendégként hívják meg őket a zenekarba: Dióssy D. Ákos (billentyűs), Nyíri Sándor (dobos). Babos Károly ütőhangszeres, valamint a vokálos lányok később csatlakoztak a zenekarhoz. Ez a formáció azóta is változatlan: három alap-tag és vendégek. Novák Péter, Nagy Gergely 1983 óta játszottak már együtt egy iskolai zenekarban (A CÉG), Dióssy ide lépett be 1985-ben. Pribil Györgyöt pedig a budapesti zenei színtérről ismerték; ő az S.Modell nevű blues-zenekar alapító tagja volt. A Kimnowak decemberben lép fel először a budapesti Almássy téren.

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. július 25.