Parno Graszt

Vissza

A Parno Graszt autentikus cigányzenét játszik, hagyományos hangszerekkel. Céljuk, hogy megőrizzék, és megismertessék a nagyközönséggel a cigányság hagyományait, táncait és zenéit.
A Parno Graszt (Fehér Ló) 1987-ben alakult Paszab községben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ebben a községben szinte mindenki tud zenélni és táncolni. 7 muzsikus alkotja a zenekart, de gyakran lépnek fel 17 tagú felállásban. Három generáció tagjai muzsikálnak együtt, hiszen a legfiatalabb tag tíz éves, a legidősebb már hetvenhét. Zenei anyagaikat a Nyírségből, Szatmárból és Romániából gyűjtik. Stílusuk mélyen a cigányzene hagyományaiban gyökerezik, mégis, friss és eredeti.
Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaguk a szatmári botoló, a cigánycsárdás és a hagyományos cigánytánc.
Négyévi gyűjtőmunkát követően 2002-ben jelent meg a Parno Graszt első, Rávágok a zongorára című albuma. A lemez Magyarországon és külföldön is meghozta a zenekar számára a szakmai és közönségsikert. Megjelenése után nem sokkal az album az európai világzenei slágerlista, a World Music Chart Europe 7. helyén állt. Magyar zenekarok közül elsőként értek el ilyen sikert.
A Magyar Televízió a BBC kezdeményezésére 2003-2004-ben egy dokumentumfilmet forgatott a Parno Graszt-ról, amelyet 2004. októberétől Európa számos közszolgálati televíziójában vetítettek.
Európa több országában, például Németországban, Norvégiában, Hollandiában és Franciaországban koncerteztek már nagy sikerrel.
Második lemezük 2004-ben jelent meg, melynek címe Járom az utam.
A svájci Vibrations című szaklap 2005-ben beválasztotta a Parno Graszt-ot az év tíz legjobb zenekara közé.
A zenekar tagjai Oláh József: ének, gitár, tambura; Balogh Géza: ének, gitár; Jakocska János: ének, gitár; Horváth Sándor: ének, gitár; Oláh János: ének, nagybőgő; Németh István: kanna, szájbőgő; Balogh Mária: ének; Váradi Mária: ének

(forrás: internet)

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. július 14.